КАМЕН КАЛДРМЕ ТЕШЊАРСКЕ
И УГАРЦИ ЗГАСЛИ НА ОГЊИШТУ

Nikola-020

Времена и догађаји, историја. Рушило се и градило се. Старе ћепенке и радње сада замењују неки нови локали, а старе кафане тешњарске неки нови кафићи. Калдрма тешњарска је неми сведок прошлих и садашњих времена а верујем и будућих. Мојим сликама желим да зауставим време данас, а за подсећање и незаборав.

Истина је да док год постоји кућа, помињаће се и домаћин. Куће и угашена огњишта која сликам су напуштена, њихова огњишта давно угашена. Са њиховим нестанком, а све је више села која изумиру, престаће и приче о окупљањима око огњишта, мобама, селима и прелима.

Обилазећи села, ја бележим, сликам и цртам. Покушавам, бар на сликама, да им продужим живот и раскрчим коров, тушем и кистом, до улазних врата која су на жалост давно закатанчена.

Аутор

 

О сликару Николи Новаковићу

Сликарством се бави скоро тридесет година. Своју прву групну изложбу имао 1977. године на Октобарском салону. Од тог времена је скоро редовно излагао све до одласка из Шапца. Такође је, као члан УЛСШ-а, учестовао на мајским изложбама како у Шапцу тако и ван њега.

У протеклом периоду био је често награђиван признањима као што су: равноправна награда на Октобарском салону 1989. године и неколико награда и похвала како на мајским тако и на другим изложбама. Поред ове, имао је још неколико самосталних изложби од којих треба поменути следеће: Галерија Сунце Београд (два пута), Аеро клуб Београд, Народни музеј Пожаревац, Народни музеј Рума, Галерија Свети Лука, Уб, као и Галерија 34 у Ваљеву. Добио је награду за портрет у Београду на изложби Портрет у времену.

Излагао у Швајцарској.

Живи и ради у Ваљеву.

 

 

Погледајте изложбу