ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА ВРАТИЛЕ ЦРКВЕНЕ МАТИЧНЕ КЊИГЕ СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ

Вести

У јуну 2010. године премијер Србије Мирко Цветковић, заједно са министрима Небојшом Брадићем (Министарство културе) и Миланом Марковићем (Министарство за државну управу и локалну самоуправу) састао су се, у згради Патријаршије Српске православне цркве, са Његовом Светости патријархом српским господином Иринејем где га је обавестио да ће влада Србије донети одлуку која ће омогућити да се црквене матичне књиге врате Цркви од које су одузете, 1946. године, ради преписивања.

У мају 2011, министар Милан Марковић је потписао Споразум о враћању матичних књига Српској православној цркви, чиме је започео процес враћања црквених матичних књига из свих локалних самоуправа у Србији. Локалне самоуправе, према одлуци министра, биле су обавезне да, пре него што књиге предају, изврше њихово копирање и коричење. Црква је, према споразуму, била дужна да обезбеди адекватан простор за њихов смештај, с обзиром на то да се ради о архивској грађи од изузетног значаја.

Црквене матичне књиге које се налазе архивима широм Србије још нису враћене Цркви, нити је, у вези са тим, добијен било какав налог од стране Министарства културе и информисања.

Овде можете погледати списак црквених матичних књига које су враћене Српској православној цркви од стране локалних самоуправа Колубарског региона.

Више о црквеним матичним књигама: arhivistika.wordpress.com/…/мa-јасмина-живковић-заштита-црквен… и М. Арсић, Црквене матичне књиге у законским прописима Кнежевине Србије